2013. August 20.

Egységes bejelentkezés a kötelező társadalombiztosításra (M űrlap) elektronikus formában

2013. augusztusától a munkaadó kizárólag elektronikus úton juttathatja el az egységes társadalombiztosítási bejelentőt (bejelentést) (M űrlap - szerbül: Obrazac M) a kötelező társadalombiztosítás központi nyilvántartójának honlapjára. Nem lesz lehetőség a papíralapú társadalombiztosítási bejelentések benyújtására.

2013. August 20.

Az elektronikus aláírás

Az adóügyi eljárásról és adminisztrációról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy 2014. január 1-től minden adókötelezett köteles lesz saját, egyéni adóvallomást (adóbevallást) tenni, mégpedig kizárólag elektronikus úton, illetve az adóbevallásokat kötelező lesz minősített elektronikus aláírással ellátni.
Az elektronikus aláírás és a minősített elektronikus aláírás
Az elektronikus tanúsítvány és a minősített elektronikus tanúsítvány
A tanúsítványkiállító testületek

2013. August 01.

Megszűnt az ajándékozási illeték fizetésének kötelezettsége azon jogi személyek esetében, akiknek jövedelme ezen az alapon beszámítódik a jogi személyek nyereségadó-alapjába

A vagyonadóról szóló törvény 14-ik szakasza 3-ik pontjának 4-ik bekezdése szabályozza, hogy nem számít ajándéknak a jogi személynek az a jövedelme, amelyet bekapcsolnak/hozzácsatolnak a jogi személy nyereségadó-alapjának elszámolásába, összhangban azzal a törvénnyel, amely rendezi a jogi személyek nyereségének adózását/megadóztatását.

2013. August 01.

A szerződésben rögzített munkafeltételek változtatása és más munkahelyre való áthelyezés

A munkaadó szerződéskiegészítést (aneks) kínálhat fel a munkavállalónak másik, megfelelő munkára való áthelyezésről a munkafolyamat és a munkaszervezés szükségletei miatt
procesa i organizacije rada.

2013. August 01.

A tevékenység gazdasági társaságként való végzésének folytatása (a vállalkozás gazdasági társasági jogi formává változtatása)

A vállalkozó dönthet arról, hogy tevékenységét gazdasági társaságként folytatja (ez a leggyakrabban korlátolt felelősségű társasági forma - Kft)

2013. July 16.

A munkaidő és a munkaidő beosztása

A teljes munkaidő heti 40 órát tesz ki, de rövidíthető, továbbá részmunkaidő, illetve túlóra is lehetséges és szerződés is köthető a kiegészítő munkáról.
A munkahét folyamán a munkaidő beosztását a munkaadó határozza meg, és a továbbiakban ehhez egy példával is szolgálunk.

2013. June 03.

A munkáról szóló törvény módosításairól és bővítéseiről szóló törvény javaslata

Szerbia Köztársaság Népképviselőháza elé került a munkáról szóló törvény módosításairól és bővítéséről szóló törvényjavaslat.

2013. June 03.

Az internetes és elektronikus postacímek és kontakt adatok ingyenes regisztrálása

A gazdasági nyilvántartási ügynökség azokról az új szolgáltatásairól tájékoztat, amelyek 2013. május 1-től kezdve a felhasználók rendelkezésére állnak. Ilyen az elektronikus postacím, az internetes elérhetőség és az adatkontaktus ingyenes bejegyzése/regisztrálása. Az ügynökség mindezeket az adatokat hivatalos honlapján is közzéteszi (www.apr.gov.rs).

2013. June 03.

A pénztári számlák kiadásának fokozott ellenőrzése

Szerbia köztársaság pénzügyi és gazdasági minisztériuma és a fővárosi adóhatóság bejelntették, hogy az elkövetkező héttől kezdve intenzívebbé teszik a pénztári számlák kiadásának ellenőrzését az adókötelezetteknél, akik kötelesek pénztárgépek révén nyilvántartani forgalmukat.