Rendelet a foglalkoztatás serkentéséről

A Szerb Köztársaság kormánya rendeletet hozott a foglalkoztatás serkentéséről

A Szerb Köztársaság kormánya rendeletet hozott a foglalkoztatás serkentéséről (a továbbiakban: rendelet) amelyet a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye 32/2011-es számában tettek közzé. Ez a rendelet a közzétételtől számított második napon, 2011. május 14-én lépett hatályba.

A rendeletben meghatározták a magánszektorhoz tartozó munkaadó (az a munkaadó, aki több mint 50 % magántőkével gazdálkodik) jogait, továbbá azok megvalósításának módját és feltételeit, illetve az elszámolt kereseti adó és nyugdíj-, valamint egészségügyi- és rokkantsági járulék meghatározott részének szubvencionálását a foglakoztatás serkentése érdekében:

 

Az a munkaadó, aki a magánszektorban meghatározatlan, illetve meghatározott időre 30 évnél fiatalabb, vagy 45 évnél idősebb személyt foglalkoztat/alkalmaz, aki korábban megszakítás nélkül legalább hat hónapig nem volt munkaviszonyban, (a továbbiakban: újonnan alkalmazott személy) amennyiben 2011. március 31-től számítva nem csökkentette alkalmazottainak számát, jogosult az elszámolt kereseti adó, az egészségügyi- és rokkantsági biztosítási járulék teljes összegének szubvencionálására az új munkába állás napjától számított 12 hónapos időszakban, illetve abban az időszakban, ameddig tart a meghatározott időre alkalmazott dolgozó munkaviszonya.

A magánszektorhoz tartozó munkaadó, aki meghatározatlan, vagy meghatározott időre alkalmaz olyan személyt, aki előzőleg megszakítás nélkül legalább hat hónapig nem volt munkaviszonyban, (a továbbiakban: újonnan alkalmazott személy), amennyiben 2011. március 31-től kezdődően nem csökkentette alkalmazottainak számát, jogosulttá válik az elszámolt kereseti adó és a teljes nyugdíj- és egészségügyi biztosítás 30 %-ának szubvenciójára az új munkaerő alkalmazásától számított 12 hónapban, illetve abban az időszakban, amíg tart az újonnan, meghatározott időre alkalmazott személy munkaviszonya.

 

Teljes összegű nyugdíj- és egészségügyi járuléknak számít az a járulék, amelyet az újonnan alkalmazott személy alapfizetéséből és alapfizetésére (a foglalkoztatott keresetére és a munkaadó terhére) számolnak el, összhangban a kötelező szociális biztosítási járulékokról szóló törvénnyel.

Az adó és járulék elszámolását a munkaadó végzi, és a szubvencionált adóról és járulékról szóló igényléssel együtt adja át a Pénzügyminisztérium illetékes adóhivatalánál. Az újonnan alkalmazott személy adó- és nyugdíjügyi járuléka elszámolásának ellenőrzését követően (az ellenőrzést az adóhivatal a Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alappal együtt végzi) a Pénzügyminisztérium az elszámolt eszközök összegének megfelelően elvégzi azok átutalását a Köztársasági Nyugdíjbiztosi Alaphoz, amelynek illetékes fiókszervezete ezt követően minden munkaadónak kiutalja a szubvenciót. Ezeknek az összegeknek a befizetési kötelezettje tehát Szerbia Köztársaság költségvetése, nem pedig a munkaadó.

A munkaadók nem csökkenthetik dolgozóik számát az adó- és járulékok szubvenciója időszakában ahhoz a számhoz képest, amelyet 2011. március 31-én nyilvántartottak, megnövelve az újonnan alkalmazottak számával.

Ennek a rendeletnek alapján hozták meg a nyugdíj- és egészségbiztosítási adók és járulékok szubencionálásának igénylésére vonatkozó űrlapokról szóló szabályzatot (Szerbia Hivatalos Közlönye, 36/2011-es szám). A szubvencionálási űrlap első beterjesztésekor az adóhivatalhoz még be kell nyújtani:

  • az alkalmazottak 2011. március 31-ei névjegyzékét,

  • a munkakönyv fénymásolatát, a nyugdíjbiztosítási alapnál eszközölt nyilvántartási igazolást meghatározott, vagy határozatlan idejű munkábaállás bejelentéséről az újonnan alkalmazott dolgozók esetében, amely bizonyítja, hogy újonnan alkalmazott személyekről van szó.

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>