A feltételes kamatleírásról és az adótartozás szüneteléséről szóló törvény javaslata

A törvényjavaslat előirányozza a feltételes kamatleírást és a be nem fizetett esedékes köztartozások befizetése kötelettségének szünetelését, továbbá a meghatározott közbevételek alapján 2012. október 31-ével bezárólag esedékes befizetési kötelezettségek elszámolt, de be nem fizetett kamatok leírásának feltételeit és méreteit, a kötelező egészségbiztosítási járulék alapján keletkezett esedékes kötelezettségek leírását 2012. november 31-vel bezárólag, valamint a kamat leírását egyéb esetekben is törvénnyel fogja majd szabályozni.

 

A törvényjavaslat alapjáni adókötelezettek

Adókötelesek ezen törvényjavaslat alapján azok a természetes személyek, vállalkozók, jogi személyek, akiknek 2012. október 31-én meghatározott közbevételek alapján nem tettek eleget fizetési kötelezettségüknek.

 

A törvényjavaslat tárgyát képező közbevételek

A törvényjavaslat közbevételként következő adókat öleli fel: a polgárok jövedelméről szóló adó, a jogi személyek nyereségi adója, az abszolút jogok átruházásáról szóló adó, az örökösödési és ajándékozási adó, a bejegyzett fegyverekről szóló adó, a nem életbiztosítási díjról sóló adó, a kötelező nyugdíj- és rokkantnyugdíjbiztosítási járulék, a kötelező egészségbiztosítási járulék, a munkanélküliség esetére kiszabott kötelező biztosítási járulék, a hozzáadott értékadó, a jövedéki adó, a forgalmi adó, a kereseti alapra és a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adó.

 

A szünetelés és kamatleírás időtartama

A törvényjavaslat szabályozza, hogy az adó főtartozás, amelyet nem rendeznek ennek a törvénynek a hatályba lépéséig, szüneteljen, mégpedig:

            - a kisebb adóköteles esetében 2014. december 31-ig,

            - a nagyobb adókötelezett esetében 2013. december 31-ig.

Az adóköteles akkor tesz eleget a szünetelés feltételének, ha 2012. november 1. és 2012. december 31. között esedékes fizetési kötelezettségeit legkésőbb 2013. január 31-ig rendezi, és 2013. január 1-től rendszeresen eleget tesz folyó kötelezettségeinek.

Az adó főadósság szüneteltetése idején, 2012. november 1-től kezdődően a fogyasztói árindex alkalmazásával valorizálják a tartozást egészen annak kifizetéséig, míg a kamatot nem számítják fel.

Javasolják továbbá, hogy annak az adókötelezettnek, aki adósságának szüneteltetése idején rendezi fő adótartozását, teljes kamatát leírják, továbbá a fő adósságnak azt a részét, amelynek alapja a 2012. október 31-ig esedékes kötelező egészségbiztosítási járulék.

A javaslat szerint a kisebb adókötelezettek esetében, amennyiben rendszeresen eleget tesznek kötelezettségeiknek, 2013 végén a kamat 50 %-át, a fennmaradt kamatösszeget pedig 2014 végén írják le. A nagyobb adókötelezettek esetében, amennyiben rendszeresen eleget tesznek folyó kötelezettségeiknek, a kamat 50 %-át a 2013-as esztendő első felének végén, a fennmaradt kamatrészt pedig a 2013-as év végén (a második félév eltelte után) írnák le.

Javasolják a szüneteltetett fő adóhátralék befizetésének halasztási jogát biztonsági eszköz nélkül 24 részletben történő törlesztésre, amely idő alatt az adókötelezettek kötelesek rendszeresen eleget tenni folyó kötelezettségeiknek.

Javasolják továbbá a kényszermegfizettetési (behajtási) eljárások megszakítását is a törvény hatályba lépésének napján.

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>