A jogi személyek nyereségadójáról szóló törvény módosításairól és kiegészítéseiről szóló törvény javaslata

A nyereségadó-kulcs 2013. január elsejétől bejelentett esedékes változásai

A legjelentősebb bejelentett változás arra a javaslatra vonatkozik, hogy az adókulcsot 10 %-ról 15 %-ra növeljék. A 2013-as évre vonatkozó adóelőleget a 2012-es adóbevallás alapján határozzák meg, és 15 %-os kulcs alapján kel fizetni. A 2012-es esztendőre az adókulcs 10 % marad.

 

A havi előleg megállapításával kapcsolatosan bejelentett változások

A 2013-as évben a nyereségi adó havi előlegének összegét, amelyet a 2012-es évi adóbevallásban határoznak meg, 15 %-os kulcs szerint számítják ki és fizettetik meg. Az adókötelezett 2013. január elsejétől a 2012-es évre vonatkozó adóbevallás benyújtásáig olyan összegű havi előleget fizet, amely összeg megfelel az előző időszak utolsó hónapjában befizetett összegnek, de azt 50 %-al megnöveli.

 

Az alapeszközökbe való befektetésekre vonatkozó adóhitellel kapcsolatos bejelentett változások

Az alapeszközökbe való befektetésekkel kapcsolatos adóhitelt (poreski kredit) nem szüntetik meg. A vállalkozók és kisebb jogi személyek esetében marad az elvégzett befektetése 40 % az elszámolt adó 70 %-ig, a közepes és nagyobb jogi személyek esetében az elvégzett beruházások 20 %-át teszi ki, de legfeljebb az elszámolt adó 33 %-ig (a jelenleg hatályos törvény szerint ez a korlátozás az elszámolt adó 50 % volt). Marad az a lehetőség is, hogy az előző időszakokból fennmaradt, ki nem használt adóhitel átvihető az elkövetkező tíz évre.

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>