Az általános aktusok és a munkáról szóló szerződések összehangolásának kötelezettsége a munkáról szóló törvénnyel

Az összehangolás törvényes határideje 2015. január 29-én jár le

A munkáról szóló törvény módosításairól és kiegészítéseiről szóló törvény átmeneti- és záró rendelkezései (az SZK Hivatalos Közlönye, 75/2014-es szám) előírják azokat a határidőket, amelyek lejártáig a munkaadók kötelesek általános aktusaikat és a munkáról szóló szerződéseiket összehangolni a törvény rendelkezéseivel.

A munkáról szóló törvény módosításairól és kiegészítéseiről szóló törvény 110-ik szakasza úgy rendelkezik, hogy a munkaadó (munkáltató) köteles összehangolni a belső szervezésről és a munkák rendszerezéséről szóló szabályzatot (szerbül: pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova) a törvény rendelkezéseivel, mégpedig a nevezett törvény hatályba lépésének napjától számított 60 napon belül, azaz 2014. szeptember 26-ig.

A törvény 111-ik szakasza úgy rendelkezik, hogy a munkaadó azokkal a foglalkoztatottakkal, akikkel  ennek a törvénynek a hatályba lépése napjáig munkaviszonyt létesített, munkaszerződést és szerződésmellékletet (szerbül: ugovor i aneks ugovora) köthet, mégpedig ennek a törvénynek a hatályba lépése napjától számított 60 napon belül, azaz 2014. szeptember 26-ig.

A munkáról szóló törvény módosításairól és kiegészítéseiről szóló törvény 117-ik szakasza értelmében minden kollektív szerződés, illetve munkáról szóló szabályzat rendelkezései, amelyek ellentétesek a törvénnyel, hatályukat vesztik a törvény hatályba lépésének napján, a többi rendelkezés viszont érvényes marad, azaz hatályos a jelenlegi kollektív szerződés érvényességének lejártáig, illetve az új kollektív szerződés megkötéséig, illetve a törvénnyel összhangban levő munkáról szóló szabályzat meghozataláig, de legfeljebb a törvény hatályba lépésének napjától számított hat hónapig.

Mivel a munkáról szóló törvény módosításairól és kiegészítéseiről szóló törvény hatályba lépésének napjától számított hat hónap 2015. január 29-én lejár, így ezek az általános aktusok ezen a napon hatályukat vesztik.

Amennyiben a jelenlegi kollektív szerződést és munkáról szóló szabályzatot nem cserélik fel új kollektív szerződéssel és munkáról szóló szabályzattal, amelyeket összehangoltak az újított törvénnyel, ezek az aktusok a munkáról szóló törvény értelmében 2015. január 29-én hatályukat vesztik (ettől a naptól kezdve nem érvényesek), a foglalkoztatottakkal kötött munkaszerződések azon részei, amelyek nem ellentétesek a munkáról szóló törvénnyel, - összhangban a munkáról szóló törvény módosításairól és kiegészítéseiről szóló törvény 11-ik szakaszának 3-ik bekezdésével  - továbbra is hatályosak, azaz érvényesek maradnak.

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>