Éjszakai munka és több műszakban végzett munka

A munkáról szóló törvény 108-ik szakasza szabályozza a munkavállaló megnövelt keresetre való jogát, a 2)-pontban feltüntetik, hogy ez a jogosultság az éjjel, illetve műszakokban végzett munka esetén érvényes – az alapkereset 26 százaléka azzal, hogy az általános aktusok és a munkáról szóló szerződés alapján a törvényben előírtnál magasabb százalék is meghatározható. 

Éjszakai/éjjeli munkának az a munka számít, amelyet 22.00 és másnap reggel 6.00 óra között végez a munkavállaló.

A műszakokban végzett munka az a három váltásban végzett munka, amely során a munkavállaló azonos időközönként váltja a műszakot.

A munkavállaló akkor jogosult megnövelt keresetre, ha az egyik, vagy másik föltételt megvalósítja, ami azt jelenti, hogy az éjszakai munka, illetve a műszakokban végzett munka alapján megnövelt kereset alapja nem kumulatív (halmazati, felhalmozott).

Az éjszakai és a műszakokban végzett munka értékelhető az alapkereset meghatározásakor, amelyet a munkaadó és a munkavállaló közötti szerződésben szabályoznak. Ebben az esetben a munkaadó nem köteles elszámolni és kifizetni az éjszakai, illetve műszakokban végzett munkáért járó megnövelt keresetet.

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>