A 2013. január 1-ei hatályú HÉA-nyílvántartásból (evidencija PDV) való törlési igény legkésőbb A 2013. január 31-ig terjeszthető be

Azok a HÉA-kötelezettek, akik 2012-ben 2.000.000 dinárnál kisebb összforgalmat valósítottak meg, nem kötelesek az illetékes adóhatóságnál benyújtani a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törlésükre vonatkozó igényt, az illetékes adóhatóság pedig nem fogja őket hivatalból (hivatali kötelezettségként) törölni a HÉA kötelezettek nyilvántartásából. Maradhatnak tehát továbbra is HÉA-kötelezettek, amiről önállóan döntenek.

Azok a HÉA-kötelezettek, akik az elmúlt 12 hónapban 8.000.000 dinárnál kisebb összforgalmat valósítottak meg, az év folyamán bármikor igényelhetik a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törlésüket.

Az a HÉA-kötelezett, aki az előző 12 hónapban 8.000.000 dinárnál kisebb összforgalmat valósított meg és szeretné, ha 2013. január 1-től törölnék a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából, kérelmet nyújt be a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törléséről a ЗБПДВ űrlapon/nyomtatványon (Obrazac ЗБПДВ) legkésőbb 2013. január 31-ig (összhangban a HÉA-ról szóló törvény 38a szakaszának 1. bekezdésével), azzal, hogy ebben a kérelemben a HÉA tevékenység megszűnésének dátumaként 2013. január 1-ét kell feltüntetnie. Az adóalany ezen igénye alapján az illetékes adóhatóság lefolytatja az eljárást és 2013. január 1-ei dátummal elismervényt ad ki az adóalanynak a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törléséről. Ezek a kötelezettek/adóalanyok 2013. január 1-től kezdve nem számolják el és nem fizetik a hozzáadott értékadót (PDV), a kiállított számlákon és a pénztárgépi számlákon sem tüntetik fel a hozzáadott értékadót. Ezeknek az adóalanyoknak a figyelmét felhívjuk arra, hogy kötelesek összeírni javaikat és az összeírási jegyzőkönyvet, illetve leltári listát mellékelniük kell a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törlési igényhez/kérelemhez, ahogy kötelesek összeállítani és benyújtani az adóbevallást is a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törlési igényhez, valamint ki kell mutatniuk a HÉA kötelezettségeket az előző adó összegében az összeírt javak tartalmát illetően, amiről részletesen írtunk a Vállalkozói tájékoztató 2012. októberi 1. számában.

A HÉA nyilvántartásból való törlésüket nem igényelhetik azok az adóalanyok, illetve adókötelezettek, akik önkéntesen kerültek be a HÉA nyilvántartásba 2012. január 15-ig. Azok az adóalanyok/adókötelezettek, akik úgy döntöttek 2012. január 15-ig, hogy vállalják a HÉA fizetésének kötelezettségét, 2014. január 1-től kérhetik a HÉA nyilvántartásból való törlésüket.

 

A VÁLLALKOZÓK TÖRLÉSÉNEK KÉRELMEZÉSE A HÉA KÖTELEZETTEK  NYILVÁNTARTÁSÁBÓL (Evidencija obveznika PDV) ÉS AZ ÁTALÁNYADÓZÁS IGÉNYLÉSE(Paušalno oporezivanje)

Azok a vállalkozók, akik 2012-ben a javak és szolgáltatások összforgalma vonatkozásában 3.000.000 dinárnál kisebb összeget valósítottak meg, saját elhatározásukból igényelhetik a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törlésüket 2013. január 1-től, majd pedig 15 nappal a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törlésüket bizonyító igazolás (amelyben az illetékes szerv/hatóság igazolja a HÉA nyilvántartásból való törlést) kézhezvétele után igény nyújthatnak be az átalányadózásra a 2013-as esztendőben, amennyiben az átalányadózás többi feltételének is eleget tesznek. Az átalányban való adófizetés joga nem ismerhető el annak a vállalkozónak, aki:

  1. társasági/közkereseti üzlet (ortačka radnja) alapítója;
  2. aki a következő területeken tevékenykedik: nagy- és kiskereskedelem, kivéve a gépjárművek karbantartását és javítását, szállodák és éttermek, pénzügyi közvetítés, és az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenység;
  3. akinek a tevékenységébe más személyek is befektetnek;
  4. akinek tervezett forgalma a tevékenység végzésének kezdetekor nagyobb 3.000.000,00 dinárnál;
  5. aki úgy dönt, hogy fizeti a hozzáadott értékadót (HÉA – PDV).

A dokumentációról, amelyet az átalányadózási kérelemhez kell mellékelni az illetékes adóhatóság által a HÉA-kötelezettek nyilvántartásából való törlést igazoló dokumentum mellett, a Vállalkozói tájékoztató 2012/júliusi 1. számában írtunk.       

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>