A hibakiigazítások az adók és mellékes adójuttatások nyilvántartása során

Meghozták az adók ás más, mellékes adótételek nyilvántartása (szerbül: evidentiranje poreza i sporednih poreskih davanja) során keletkező hibák kiigazításáról szóló szabályzatot. Az SZK Hivatalos Közlönyének 77/2014-es száma közölte a jogszabályt, amely 2014. augusztus 1-én lépett hatályba.  Ez a szabályzat írja elő a hibakiigazítás módját és eljárását az adók és egyéb adózási tételek nyilvántartásában.

Ennek a szabályzatnak a 3-ik szakaszával összhangban, amennyiben az adókötelezettség nyilvántartása során a hiba az adókötelezett lépése és eljárása nyomán keletkezett, az adóköteles kérelmet nyújt be az illetékes adóhatóságnál a hiba kijavítására. Ezt a ZIG (Zahtev za ispravku greške) űrlapon, illetve nyomtatványok teszi meg, amelyet a szabályzattal együtt adtak ki. Az adóhatóság a benyújtott kérelemről az annak átvételétől számított 15 napon belül hoz döntést.

Ennek a szabályzatnak a 4-ik szakasza értelmében amennyiben a hiba az adókötelezettségi nyilvántartásban az adóhivatal eljárása miatt következett be, az adóhivatal a hiba kiigazítását hivatalból végzi el. Amennyiben az adóhatóság nem észleli a saját maga okozta hibát az adókötelezettség nyilvántartásában, az adókötelezett kérelmet (követelést – szerbül: zahtev) nyújthat be a hiba kiigazítása érdekében.

Ennek a szabályzatnak az 5-ik szakaszával összhangban a hiba kiigazításáról az adóhivatal döntést hoz, és eljuttatja azt az adókötelezettnek, akinek az adókötelezettségében a hibát kiigazítják.

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>