PAŽNJA! Zahtev za brisanje iz PDV-a na dan 1. januara 2013. godine može se podneti najkasnije do 31. januara 2013. godine

Obveznici PDV, koji su u 2012.godini ostvarili ukupan promet u iznosu manjem  od 2.000.000 dinara, nisu u obavezi da podnose nadležnom poreskom organu zahtev za brisanje iz evidencije obveznika PDV, anadležni poreski organ  neće izvršiti njihovo  brisanje  iz evidencije za PDV po službenoj dužnosti. Znači, oni i dalje mogu ostati PDV obveznici, o tome samostalno odlučuju.

Obveznici PDV, koji su u prethodnih 12 meseci ostvarili ukupan promet u iznosu manjem  od 8.000.000,00 dinara, mogu  da posnesu Zahtev za brisanje iz  evidencije obveznika PDV u toku godine u bilo koje vreme.

Obveznik PDV, koji je  u prethodnih 12 meseci ostvario ukupan promet u iznosu manjem  od 8.000.000 dinara, a želi  da se briše  iz evidencije obveznika PDV od 01. januara 2013.godine, podnosi Zahtev  za brisanje iz evidencije obveznika PDV na obrascu ЗБПДВ najkasnije do 31. januara 2013.godine (shodno članu 38a stav 1. Zakona o PDV), s tim da na ovom zahtevu treba da kao datum prestanka PDV aktivnosti navede: 01. januar 2013.godine. Na osnovu ovog  zahteva obveznika, nadležni poreski organ sprovodi postupak i izdaje potvrdu o brisanju iz evidencije obveznika  PDV od dana 01. januara 2013.godine.  Ovi obveznici od 01. januara 2013.godine  prestaju da obračunavaju i plaćaju PDV, a u ispostavljenim računima, odnosno fiskalnim isečcima ne iskazuju PDV. Ovim obveznicima skrećemo pažnju da imaju obavezu popisa dobara i podnjošenja popisne liste uz zahtev za brisanje iz evidencije PDV, kao i obavezu sastavljanja  i podnošenja poreske prijave uz zahtev za brisanje iz evidnecije PDV i iskazivanje PDV obaveze u iznosu prethodnog poreza sadržanog u popisanim dobrima, o čemu smo detaljno pisali u   Preduzetničkom informatoru oktobar/1-2012.

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>